OÜ Mitteldorf on Eesti Töötukassa koolituskaardi partner

Klubi “MISKUSMILLAL” 6. kohtumine 27.10.2020

Klubi “MISKUSMILLAL” 6. kohtumine 27.10.2020

Kohtumise esimeses pooles toimus traditsiooniline sissejuhatav vestlusring, seejärel rääkisime eesti keele ajaloost ning tegelesime keeleväänajatega. Huumorikalt kõlasid sellised laused: Kuu-uurijad töö-ööl jää äärel, kummikutes kummitus kummitas kummutis jne.

Pärast teepausi vestlesime eesti keele ajaloost edası. Paljudele oli uudiseks, et kirjapandud eesti keelt leiame esmalt XIII sajandi võõrkeelsetest ürikutest, kroonikatest ja dokumentidest, mille autoriteks muukeelsed asukad. Näiteks Henriku Liivimaa kroonikas (1224-1227) leiduvad neli üldkeele sõna: kihelkond, maja ‘maleva laagriplats’, malev ‘sõjavägi’ ja vaip ‘mingi riie, nahk’; mõned lausekatked: Laula! Laula! Pappi!. On tähelepanuväärne, et esimese kirjapandud eestikeelse lause öeldisverbina on kasutatud laulma- tegusõna. Saime teada palju muudki huvitavat keele ajaloost ja hetkeolukorrast.

Rääkisime uudissõnadest: rüperaal, taristu, rööprähkleja, tõmbekeskus jne ning käsitlesime natuke ka noorte slängi. Rääkisime keele ilust ja sellest, mida eestlased ise oma keelest arvavad ja milliseid legende on loonud. Rääkisime keeleõppest ja tegime keeleharjutusi.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.