OÜ Mitteldorf on Eesti Töötukassa koolituskaardi partner

Nurruklubi 23. kohtumine

Nurruklubi 23. kohtumine

Nurruklubi 23. kohtumine toimus 5. juunil ning kõne all olid eestlaste uskumused ja vaimuilm. Arutasime koos, kuidas on erinevad usundid mõjutanud eri rahvaste mõttemaailma ning mismoodi on eestlaste kombeid ja elustiili kujundanud luterlus. Ega me alati mõtlegi näiteks sellele, kuidas vanasõna “Kes ei tööta, see ei söö” ei oleks kuidagi sobinud katoliiklikku ega õigeusklikku maailmapilti, mille alustalade hulka kuulub kindlasti heategevus. Või millest tuleneb Põhjamaadele omane disain ning ruumikujundus oma valgete seinte ja tühjade puhaste pindade nõudega. Lausa pildirüüstajaks ei ole luterlus küll oma järgijaid pikas plaanis kujundanud, kuid kindlasti on igasuguse kulla-karra puudumine riietuses ja sisekujunduses nii eestlaste kui teiste luterlike rahvaste puhul seotud mitte väheste võimaluste, vaid sajandite jooksul välja kujunenud teadliku valikuga.

Edasi kulgesime piki ajatelge veelgi kaugemale ja püüdsime jõuda tagasi muinaseestlase mõtteilma. Usk looduse hingestatusesse, väepaikade ja pühade hiite austamine on küll paralleelselt kristliku maailmaga saatnud eestlaste esivanemaid läbi sajandite, kuid suur osa omaaegsest panteonist on pika aja jooksul ikkagi rahva mälust kustunud. Siiski on osa eestlasi oma juurte otsimisele pühendunud just sel moel, et püüavad oma esivanemate usku ja maailmavaadet elus hoida. Nende tegemistega saate end kursis hoida ka Maavalla Koja kodulehe kaudu.

Pärast kohvipausi liitus klubirahvaga aga külaline. Koos Samuel Golombiga süveneti aga veidi teistsugusesse temaatikasse ning kõne alla võeti hobid, mis põhinevad kogumisel. Mida kõike küll kogutakse- külmkapimagneteid, märke, pastakaid, postkaarte… aga luubi alla võeti seekord hoopis margikogumine ehk filateelia. Kuidas marke koguda, mismoodi kujuneb nende hind ja populaarsus, milline on templi või ümbriku roll filatelisti silmis või kuidas filateeliahuviliste võrgustikud üldse kujunevad? Eraldi tuli jutuks ka Eesti Posti ajalugu ning saime vaadata ka saja- aastaste lillmustriga markide kujutisi. Ehk süttis mõne klubiliikme peaski tuluke ja filatelistide read saavad täiendust?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.