OÜ Mitteldorf on Eesti Töötukassa koolituskaardi partner

Klubi “Vektor” 8. kohtumine

Klubi “Vektor” 8. kohtumine

Klubi “Vektor” 8. kohtumine toimus laupäeval, 9. oktoobril ning oli pühendatud eesti rahvuslikule käsitööle. Sissejuhatuseks arutasime läbi, kuidas meie nädal möödus ja mis jäi meelde eelmisel laupäeval toimunud kirikukontsertidelt ja mihklilaadalt. Mõnedki osalejad olid kontsertidel käinud kogu perega ning arvamusi oli seinast seina. Orelimuusika on juba kord selline, et päris külmaks ei jäta kedagi. Üsna ühel meelel oldi selles, et rahvamuusikute programm oli peo lõpetuseks õige valik- kõik lahkusid üritustelt hea tujuga. Mitu klubiliiget olid jõudnud käia sel nädalal ka teatris, sest toimumas on kõrgetasemeline draamafestival “Kuldne Mask”, kuhu pileteid juba tükk aega enne festivali pea võimatu saada. Aga kõige kirglikumad teatrisõbrad selle võimaluse siiski leiavad. Veel jõuti matkata rabas ja tähistada õpetajate päeva. Ja muidugi teha käsitööd.

Eesti rahvusliku käsitöö teema juhatasime sisse Anu Raua mõtisklustega. Pärast videolõigu vaatamist arutasime koos, mis siis õieti teeb rahvuslikust käsitööst sellise aardelaeka, miks ei ole selles valdkonnas kunagi võimalik täielikult ebaõnnestuda ja miks ei suuda Anu Raud kunagi ka kõige kulunumat vana näputööd prügikasti visata. Edasi uurisime ühiselt rahvarõivaid. Juhendajal kaasas olnud komplekt Vaivara rahvariietega sai põhjalikult läbi vaadatud- kaseleherohelise põhitooniga raske villane triibuseelik, tikitud käised ja kirivöö. Arutasime, mida tähendab “kihelkond”, milliste tänapäevaste omavalitsuste alal ajalooline Vaivara kihelkond paikneb ja miks Vaivara kirivöö muster ka Narva linnavalitsuse hooneid kaunistab. Edasi aga liikusime koduse Jõhvi kihelkonna radadele ja vaatasime videolõiku, kus tutvustati Jõhvi neiu rahvariiete komplekti.

Vahepalaks aga uurisime tänaste klubiliikmete kaasavõetud näputöid. Pärast tillukestest helmestest valminud kiili imetlemist sai igaüks oma käega proovida, kuidas käib heegelnõelata heegeldamine. Teema kokkuvõtteks aga tutvusime jälle ühe traditsiooniliselt meeste pärusmaaks olnud kunstiliigiga ja vaatasime, kuidas valmib sepatööna üks tõsine rauast küünlajalg.

Igaüks sai heegelnõelata heegeldamist ka ise pisut katsetada.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.